16apr.

În ultimul an, șoferii de camion au devenit una dintre cele mai căutate categorii de angajați. Despre cât de greu este să recrutezi șoferi, dar și despre provocările pe care le presupune această meserie, am vorbit cu Claudiu Giacomelli administrator al WSA Group, companie de recrutarea forței de muncă.

Sunt greu de găsit și recrutat șoferii de camion?

Recrutarea șoferilor este o provocare, pentru că meseria de șofer este una care necesită, în primul rând pasiune. În ultimii ani, evoluția recrutării de șoferi profesioniști a devenit din ce in ce mai complicată, având în vedere necesarul de șoferi în creștere în domeniul transporturilor. De exemplu, dacă în mod tradițional solicitările din partea firmelor de transport erau concentrate la început de an, acum solicitările de personal sunt primite pe toată perioada anului, dovada faptului că economia europeană nu s-a oprit, indiferent de situația pandemică, ceea ce este o veste bună.

La WSA ne plac provocările și putem spune că, în cei peste 10 ani de existență a companiei am acumulat o experiență solidă, care ne permite să ne adaptăm situațiilor și să găsim cele mai bun soluții pentru partenerii noștri și pentru șoferi.

Noi căutăm ca cei pe care îi recrutăm să fie persoane serioase, determinate, care să aibă un atașament față de meserie, iar noi, la rândul nostru, ne angajăm față de aceste persoane că oferim salarii oneste și un sprijin constant pentru a se simți susținuți în activitatea lor.

Un principiu important pentru noi este acela că șoferul cu potențial de a fi recrutat este în primul rând un om. Asta înseamnă că pe lângă calitățile profesionale, suntem atenți și la nevoile umane ale șoferilor pe care îi recrutăm. Pentru că o recrutare reușită înseamnă ca acel om să rămână pentru o perioadă lungă de timp la acea firmă.

Cu această ecuație în minte, atât șoferii pe care îi recrutăm, cât și compania angajatoare, dar și noi, ca recrutor, plecăm la drum încrezători. Chiar dacă sunt perioade în care solicitările de resursă umană din partea companiilor sunt crescute, noi întotdeauna facem tot ceea ce e necesar pentru ca recrutarea unui șofer să fie un proces în care toate părțile implicate sunt mulțumite.

Ce bonusuri le oferiți ca să îi convingeți?

Cel mai important bonus pentru cei pe care îi recrutăm este atenția la nevoile lor. Șoferii selecționați de noi beneficiază de suport de specialitate 24/7 din partea personalului administrativ, resurse sau salarizare.

WSA vine în întâmpinarea nevoilor angajaților prin obținerea cardului de asigurare medicală european, negocierea unei asigurări medicale specifice obicetului de activitate, dar și decontarea transportului. Noi suntem într-o continuă dezvoltare a ideilor practice prin care să venim în întâmpinarea nevoilor șoferilor noștri. Uneori par idei simple, dar care schimbă mult în bine viața unui om care este nevoit să stea departe de familie săptămâni întregi.

De asemenea, nu puține au fost cazurile în care, pe lângă problemele administrative, ne-am implicat cu ajutor și în cele personale. Astfel că relația dintre noi și soferii selectați depășește de multe ori granița strict profesională.

La WSA suntem în permanentă conexiune cu nevoile șoferilor, pentru că am înțeles că latura umană, interacțiunea, sunt foarte importante.

Mulțumiți de colaborarea cu noi, mulți șoferi ajung să recomande alți colegi de ai lor. Astfel avem parte și de recomandări bune, dar și șoferi au de câștigat pentru că ei primesc prime în bani pentru fiecare coleg nou adus în companie. Astfel, un șofer angajat la noi devine și recrutor pentru noi.

De regulă, ce caută aceștia mai degrabă? Mediu de lucru mai bun, camion nou, etc sau preferă exclusiv beneficiile salariale?

Cel mai important element pe care îl caută un șofer este salariul. De asemenea, își doresc colaborări cu companii care oferă beneficii de performanță.

Iar din acest punct de vedere noi suntem avantajați, oferind cele mai bune venituri din România pentru șoferii noștri. Lucrăm atât pentru firme din România, cât și pentru cele din afara țării.

Dincolo de acest element, șoferii își doresc să aibă un angajator cu care să poată comunica ușor și eficient. Șoferii caută, în primul rând, companii de transport care au curse regulate și dispeceri ce pot organiza activitatea astfel încât cursele să nu fie la limita timpilor de condus și să își poată respecta intervalele orare de pauze și odihnă.

Și calitatea camionului este un factor considerabil pentru șoferi când caută un loc de muncă. Spre deosebire de alte meserii, șoferii își petrec și marea majoritatea a timpului liber/de odihnă tot în cabină și de aceea confortul camionului este foarte important.

De multe ori, șoferii preferă companiile străine pentru că acestea, fiind companii foarte mari, au acces la contracte mai bune, mai bine plătite, deci pot să ofere condiții mai bune atât din punct de vedere salarial cât și a bazei materiale, concret camioane mai noi și dotări mai moderne.

Se percepe și în România o criză a șoferilor de camion?

Creșterea economică și creșterea cererii de transport de marfă sunt interconectate, astfel că există la momentul actual o cerere mare în piață de șoferi profesioniști. După cum se poate observa, la momentul actual ne regăsim într-o criză din ce în ce mai accentuată pe piața transporturilor în ceea ce privește lipsa de șoferi, atât la nivelul UE cât și în România. În concluzie, există și în România o criză a șoferilor.

Vă putem da și un exemplu concret. Am avut un client care ne-a solicitat ajutorul în recrutarea șoferilor. Avea un parc de 100 de camioane noi și nu avea șoferi. Am reușit să ducem proiectul la bun sfârșit. Noi, la WSA, suntem angajați continuu în eforturi de a găsi soluțiile cele mai potrivite pentru fiecare situație.

Se spune că în orice criză există o oportunitate de progres, iar noi suntem determinați să creăm avantaje pentru șoferii și partenerii cu care colaborăm, în așa fel încât să putem depăși împreună contextele dificile.

Câți oameni ați ajutat să își obțină job în domeniul transporturilor prin intermediul companiei dvs.?

Încă de la înființare, în 2012, WSA (Work Support Agency) a conectat mii de candidați aflați în căutarea unui loc de muncă, cu numeroase companii de renume din România și Europa.

Avantajul colaborării cu o agenție precum WSA este faptul că identificăm cele mai ofertante locuri de muncă pentru șoferii noștri, atât la nivel național cât și la nivelul comunității europene, pentru a oferi angajaților cele mai bune condiții de muncă. Fiecare membru al echipei noastre vorbește cel puțin două limbi de circulație internațională și aduce un plus de valoare prin profesionalismul, competența și pasiunea de care dă dovadă și cu care este dedicat locului său de muncă.

Aceste aspecte, experiența și pregătirea echipei WSA și-au spus cuvântul de-a lungul timpului, pentru că am reușit să construim și să consolidăm relații profesionale puternice cu șoferii și cu companiile cu care colaborăm.

Sursa: https://truckandvan.ro/soferii-de-camion-cauta-salarii-mai-bune/

Lasă un răspuns